PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Souznění - MF adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel

Souznění - MF adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel
Začátek akce: 13.12.2018 (čt)
Předpokládaný konec: 16.12.2018 (ne)
Druh akce: Folklor
Místo konání: Ostrava: Souznění - MF adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel
Souznění 2018 Jubilejní 20. ročník nabídne exkluzivní program

SOUZNĚNÍ 2018
www.souzneni-festival.cz

Mezinárodní festival adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel.
13. až 16. 12. 2018 – Frýdek-Místek, Kunčice pod Ondřejníkem, Kozlovice (Beskydy), Frenštát pod Radhoštěm, Ostrava-Mariánské Hory
CONSONANCE 2018: 20th International Festival of Advent and Christmas Traditions, Carols, and Handicrafts – 13th to 16th December 2018


Jubilejní Souznění nabídne exkluzivní program.
Vycházející pěvecká hvězda; houslistka světového formátu; účinkující, jejichž tvorbu oceňuje organizace UNESCO; vokální seskupení ze StarDance a premiérově soubor z Asie hrající etnickou hudbu. To jsou hlavní taháky letošního Souznění.

Už dvacátý korálek připevní na svůj zářivý náhrdelník festival Souznění. Stane se tak v předvánočním období na mnoha místech v Moravskoslezském kraji.
Skutečně velmi lákavý start bude mít letošní 20. ročník mezinárodního festivalu adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel. V kostele svatého Jana a Pavla ve Frýdku-Místku se ve čtvrtek 14. prosince představí světově uznávaná houslistka HANA KOTKOVÁ, jež mimo jiné hraje na vzácné italské housle Gagliani z roku 1775, dále znamenitá zpěvačka PATRICIA JANEČKOVÁ a výtečný komorní soubor BAROCCO SEMPRE GIOVANE .
„Jsme velmi pyšní, že se nám podařilo nejenom tyto interprety, kteří jsou absolutní špička ve svém oboru, angažovat, ale i vzácně spojit. Svou náplní i provedením to bude excelentní koncert,“ zdůrazňuje Zdeněk Tofel, ředitel a dramaturg této oblíbené akce, jejíž cíl spočívá v prezentování a zároveň v objevování nejenom zvyků vymezených dobou adventu a Vánoc, ale i tradic souvisejících s religiózní hudbou.
Žánrově odlišný program je připraven na pátek 14. prosince do Kunčic pod Ondřejníkem, kde v sále restaurace Huťařství vystoupí skupina FLERET se zpěvačkou ZUZANOU ŠULÁKOVOU. Role předskokana se zhostí domácí cimbálová muzika ONDŘEJNÍČEK.
V sobotu 15. prosince se festivalové dění přesune do Kozlovic, kde jako každoročně hudební složku doplní řada tvůrců uměleckých řemesel a také bohatá nabídka regionální gastronomie. Návštěvníci mohou ochutnat kulinářské speciality z Heľpy, koupit si ratanové košíky nebo zjistit, jak se vyrábějí flétny.
„Upozornil bych na folklorní soubor HEĽPAN z Heľpy ze středního Slovenska, který patří mezi první a nejvytrvalejší skupiny na Horehroní a náměty pro svůj repertoár čerpá výhradně z místních tradic a rodinných zvykosloví. V roce 2016 byl Horehronský vícehlasý zpěv zapsán na Reprezentativní seznam UNESCO nemateriálního kulturního dědictví. Ženský a mužský pěvecký projev zpod Kraľove Hoľe je charakteristický hrdelní technikou s velkou nosností zvuku do dálky a dobře slyšitelnými vícehlasými souzvuky,“ prozrazuje Zdeněk Tofel s tím, že další festivalové lákadlo zavítá do Moravskoslezského kraje až z Asie.

„Soubor SHANGHAI XINYI FOLK CHAMBER ORCHESTRA představí nejen tradiční hudbu, lyrické skladby o lásce, přírodě nebo populární tance v dynastii Tang, ale i mistrovskou hru na čínské dvoustrunné housle – erhu, jež se drží vertikálně, a další tradiční čínské nástroje. Myslím si, že to bude úžasné zpestření festivalu,“ podotýká Tofel.
Dalšími účinkujícími budou během třetího festivalového dne například cimbálová muzika OHNICA, POHRONCI nebo diváky a posluchače přitahující charismatický zpěvák JOŽKA ČERNÝ s cimbálovou muzikou GRACIA.
Nedělní program (16. prosince) začne mší svatou v kostele Panny Marie Královny v Ostravě-Mariánských Horách. „Novinkou bude, že během mše vystoupí jako součást liturgie pěvecký sbor Cantamus ze Lhotky pod Ondřejníkem, který ihned po mši nabídne třicetiminutové koncertní pásmo sváteční sborové tvorby,“ říká dále Tofel.
Poté se Souznění přesune do Frenštátu pod Radhoštěm. V kulturním domě se můžeme těšit na Setkání s lidovými tvůrci a uměleckými řemesly s pestrou škálou ukázek i prodejem nejenom svátečních (vánočních) artefaktů, jako jsou například vánoční ozdoby z ovčí vlny, vyřezávané betlémy nebo modrotisk.
Zároveň se představí valašský soubor písní a tanců SEDMIKVÍTEK, cimbálová muzika SEDMIKVÍTEK, pěvecký sbor NYKLBAND, pěvecký sbor SENZABAND, folklorní soubor HEĽPAN, JOHNY K, VĚŽNÍ HUDBA, POHRONCI a cimbálová muzika OHNICA.
Od 18 hodin bude následovat Galakoncert, kde vystoupí SHANGHAI XINYI FOLK CHAMBER ORCHESTRA, folklorní soubor HEĽPAN, JOHNY K, VĚŽNÍ HUDBA, POHRONCI, soubor lidových písní a tanců VALAŠSKÝ VOJVODA a cimbálová muzika OHNICA.
Hvězdný výkon se očekává od skvělé vokální formace SKETY a hlasového kouzelníka ONDŘEJE RUMLA. „SKETY jsou asi nejšpičkovější české vokální seskupení. K nám navíc přijedou bohatší o jednu pozoruhodnou zkušenost, protože 17. listopadu doprovázejí, a to pouze vokálně, tanečníky v populární televizní soutěži StarDance,“ uzavírá Zdeněk Tofel.

Během Galakoncertu bude udělen titul Mistr tradiční rukodělné výroby Moravskoslezského kraje a rovněž dojde k předání charitativního daru. Finanční sbírka pro potřebné proběhne během všech čtyř festivalových dnů. Další finanční dar poskytne firma Ferrit Staré Město.


Tento projekt je realizován za podpory Moravskoslezského kraje, Ministerstva kultury České republiky, statutárního města Ostravy, statutárního města Frýdku-Místek, města Frenštátu pod Radhoštěm, obce Kozlovice, obce Kunčice pod Ondřejníkem, městského obvodu Ostrava-Mariánské Hory a Hulváky a všech našich významných partnerů.



MF Souznění je přidruženým členem prestižní celosvětové organizace CIOFF.
Další informace na www.souzneni-festival.cz

Ředitel a dramaturg festivalu:
Zdeněk Tofel
e-mail: tofel.zdenek@post.cz
mobil: +420/604245814

Produkce:
Věra Tobolová e-mail: veratobolova.fm@seznam.cz
mobil: +420/739091226
Základní informace: Souznění - MF adventních a vánočních zvyků, koled a řemesel
Další informace:http://www.souzneni-festival.cz
Autor:Hana Wernerová (Folklorní sdružení ČR)
e-mail: wernerova@fos.cz
organizace: č. 56
Aktualizace:17.11.2018 v 23:39 hodin

VYHLEDÁVÁNÍ V DATABANCE AKCÍ

Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA