PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 19.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Krásno nad Bečvou [ Historie (archivní dokument) ]

Území Krásna bylo osídleno už v neolitu. Na vrchu Helštýně bylo r. 1893 prozkoumáno žárové pohřebiště slezsko-platěnické kultury jako mladší fáze kultury lužické z období cca 1200-750 př. n. l. V r. 1299 se poprvé setkáváme se jménem Bohuše z Krásna, ale Krásno je jistě starší. Se členy rodu, který se podle Krásna psal, se setkáváme už dříve. Při popisu hranic území kolonizovaného Mikulášem z Choryně je zmiňováno, že jeho les se rozkládá od hranic statků Vrše z Meziříčí až po říčku Bobirs (Bystřička?). Tento Vrš byl s největší pravděpodobností členem rodu, který měl v erbovním znamení jelena a užíval přídomku z Krásna. Potomci, či příbuzní Bohuslava a Vrše z Krásna, se v údolí Rožnovské Bečvy objevují až do 70. let 14. století.

Krásno bylo od doby svého založení vsí. Mělo výhodnou polohu na cestě do Uher, i když na místě poněkud nevhodném - na záplavovém území řeky Bečvy. Nebezpečí častých povodní vedlo nejspíše i k rozhodnutí založit na vyvýšeném protějším břehu Bečvy městečko Meziříčí. Kdy k tomu došlo je sice nejisté, ale od 14. století již můžeme sledovat vývoj a růst obou obcí. Ve druhé polovině 15. století se Krásnu dostalo mnoha privilegií a výsad, které byly odrazem ekonomického a populačního růstu obce. Prvním z důležitých privilegií bylo udělení práva odúmrti. Není jisté, zda tohoto práva Krásno užívalo již v dřívějších dobách, s definitivní platností však tuto výsadu udělil Krásnu Jan z Cimburka a Jičína 4. dubna 1465.

V polovině 16. století došlo k prvnímu pokusu o spojení obou městeček Meziříčí a Krásna v jedinou obec. Co k takovému kroku vedlo tehdejšího majitele panství, pana Jana z Pernštejna na Helfštýně, se nedá s určitostí říci. Pan Jan koupil v r. 1533 panství rožnovské s městečky Rožnovem a Krásnem za 14 000 kop grošů českých od bratří Jana a Jaroslava ze Šelenberka a na Kosti. Kdy přesně došlo ke spojení Meziříčí s Krásnem, není zřejmé. Když však 10. května 1546 vydal pan Jan z Pernštejna velké privilegium na šenkovní domy v Meziříčí a Krásně, mluví se tu o Krásně jako o "předměstí”. Zmíněným privilegiem upravil Jan z Peršntejna počet šenkovních domů tak, aby v Meziříčí bylo 60 a v Krásně 38 domů oprávněných k šenkování piva a vína. Více jich být nemělo a nové šenkovní domy se neměly vysazovat.

R. 1849 byla v Krásně založena Michnova tkalcovská manufaktura, která později přešla na tovární výrobu. R. 1859 ji převzala firma Taubler, která v ní vyráběla více než půl století hedvábné zboží. V l. 1854-1855 nechali majitelé velkostatku vystavět sklárnu, která byla pronajata firmě Reich, která ji později odkoupila. R. 1924 sklárna zaměstnávala v Krásně a v pobočných závodech ve Velkých Karlovicích, Novém Hrozenkově, Vsetíně a dalších pobočkách v Rakousku celkem 3 800 zaměstnanců. V l. 1863-1869 byla v provozu Schreiberova továrna na keramiku, která pak byla přestavěna na lihovar, který později převzala firma Reich a zřídila zde malírnu skla. R. 1882 byla založena Ulrichova slévárna a továrna na zemědělské stroje, kterou později převzal E. Thein, jenž v ní vyráběl kloboučnické stroje. R. 1898 byla otevřena Londonova továrna na klobouky a r. 1921 v pořadí druhá kloboučnická továrna Janyškova. V l. 1911-1923 byla v provozu sirkárna firmy Kohn, později Helios. R. 1919 byla uvedena do provozu Michalova továrna na papírové zboží. R. 1923 byla založena Křižanova továrna na bedny a dřevitou vlnu, r. 1927 Hladišova parní pila a továrna na ohýbaný nábytek. Hospodářskou krizi většina těchto podniků nepřežila vyjma skláren, kloboučnických továren a Křižanovy továrny. Kloboučnický průmysl zanikl r. 1961.

Obecní pečetidlo z r. 1622 má v pečetním poli dvě věže s bránami, mezi věžemi je vzpřímený dvouocasý lev s korunkou, vyrůstající z trojvrší.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 16.03.2010 v 16:41 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA