PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Jankovice [ Historie (archivní dokument) ]

Jméno obci dal její zakladatel Jeník z Dobrotic, a to kolem roku 1360. K tomuto období se váže i první písemná zmínka o této obci z roku 1365, kdy jsou v Zemských deskách olomouckých uvedeny Jeníkovice a píší se tak až do roku 1718, kdy je uvedeno jméno Jankovice.
Po Jeníkovi z Dobrotic se novými majiteli vsi stali páni bystřického panství - např. páni z Kunštátu, z Cimburka, z Rottalu, aby později - v roce 1763 - byla obec připojena k holešovskému panství. K zajímavostem patří pověst o tom, že první obyvatelé Jankovic se přistěhovali ze vsi Malíkovy, která díky tomu zpustla a zanikla.

Svým historickým vývojem se nelišily Jankovice od okolních vsí - obyvatelé prožívali své radosti i strasti, doléhaly na ně těžce robotní povinnosti, sužovala je válčící vojska táhnoucí krajem a za nimi "kráčející" nemoci. Obec vždy patřila k menším, čistě českým obcím kraje. V materiálech z druhé poloviny 18. století se uvádí, že v obci žili - mlynář, 10 rolníků, 2 čtvrtníci, 6 podsedníků a 4 podruzi. Všichni měli své stálé robotní povinnosti - jak robotu pěší tak koňmo - a také byli nuceni odvádět řadu daní. Robota i daně a jejich velikost byly přesně dány a poddaní byli nuceni je dodržovat. Úlevy měl jedině fojt. V Jankovicích bylo dědičné fojtství, spojené s výčepem piva. Fojt měl v obci výlučné postavení - každý týden svolával obyvatele na tzv. hromadu, kde měl hlavní slovo - rozděloval práci, vybíral poplatky od poddaných a odváděl je vrchnosti. K jeho pravomocím patřilo i ukládat tresty a pokuty. V roce 1780 žilo v obci 24 usedlíků s rodinami. K nejstarším jankovickým rodinám patřily: Navrátilovi, Kolaříkovi, Daďovi, Křížkovi, Hlinští, Stiborovi, Matelovi a Fuksovi.
K ozdobám obce i jejího katastru bezesporu patří barokní sousoší sv. Anny, pozoruhodným byl jistě i dřevěný kříž, zachycující výjevy z Kristova života, umístěný v části Souhrady. Na konci roku 1927 bylo nutné tento kříž uřezat, neboť byl značně poškozen a hrozilo jeho zřícení. Byly zde nalezeny také archeologické nálezy, dokládající osídlení místa již v období eneolitu (lid se šňůrovou keramikou) či z doby laténské. Náhodně byl při orání nalezen i kamenný mlat, který byl však zaslán v době svého nálezu, na počátku 20. století, do muzea v Brně.


Většina obyvatel se v minulosti živila zemědělstvím - půda je vcelku úrodná - pěstovaly se všechny druhy obilí, řepa, brambory, zelí či mák. Dříve se selo i hojně vojtěšky, jetele, čočky, bobu či vikve, nezapomínalo se ani na konopí a len. Na přelomu a v průběhu 20. století však byla hojně sázena cukrovka, která přinesla jak peníze - při prodeji, tak krmivo pro dobytek. Výsadba ovocných stromů přinášela hodně ovoce, které se buď prodalo na holešovském trhu nebo se podomácku zpracovalo - vařila se povidla, pálila slivovice. Dokonce byla v roce 1912 zřízena v obci sušárna ovoce, a to uprostřed vesnice, blízko kovárny. Choval se hlavně skot, něco koní, prasata, kozy a jen málo ovcí. Nechyběla samozřejmě i drůbež a včely, jejichž chov postupem doby upadal.
Obyvatelé Jankovic byli nuceni poměrně často cestovat - v minulosti buď pěšky, či koňským povozem. První autobusová linka v roce 1930 měla zastávku v Jankovicích, v letech 1931-33 existovala pravidelná linka Jankovice - Holešov. Autobusová zastávka byla postavena až v roce 1956. V letech 1880-88 probíhala výstavba železnice ve směru Hulín - Val. Meziříčí. Ač železnice prochází přímo středem Jankovic, odmítli tehdejší radní vybudování zastávky přímo v obci. Jistě to byla škoda jak pro další rozvoj, tak pro snadnější dopravu obyvatel, kteří stále více dojížděli a dojíždí za prací mimo obec.

Děti z Jankovic získávaly základy vzdělání nejprve ve škole v Dobroticích. Podmínky, zvláště v zimě byly pro docházející žáky dost těžké a tak začala uvažovat obecní rada o postavení školy přímo v Jankovicích. Tomu se přirozeně začala bránit obec Dobrotice, které by ubylo značné množství žáků. A tak spor o stavbu nové školy trval bezmála 12 let - od roku 1888 až do roku 1900, kdy byla škola postavena nákladem téměř 18 tisíc korun a slavnostně otevřena. Prvním učitelem se stal A. Kopřiva. V roce 1920 přišel na místo učitele Ladislav Hostaša, který se stal i prvním a dlouholetým kronikářem Jankovic. Škola byla do roku 1925 dvoutřídní, pak byla zmenšena na jednotřídní. Školní budova byla poměrně pečlivě a dobře udržovaná, přesto však byla v r. 1974 zrušena. Poté budova sloužila jako mateřská škola (1974 -1985).
Zajímavý je i osud spolků - v roce 1910 vzniklo sdružení venkovské omladiny, které se zaměřilo na půjčování knih občanům. Krátce existovala Hospodářská besídka (1911 - 1914), jejíž snahou bylo pozvednout místní hospodářství. Dalším spolkem, který vznikl již v samostatné čs. republice byl Čtenářský spolek Komenský, založený 28.10.1919. Zaměřil se nejen na půjčování knih, ale i na hraní divadel, pořádání zábav, výletů a přednášek. V září 1919 vznikla Jednota čs. Orla, která se sloučila se Spolkem omladiny.
Vypuknutí 1. světové války v roce 1914 přineslo velké změny i v životě obce Jankovic a jejich obyvatel - mnoho mladých mužů odešlo bojovat na frontu a 8 z nich se již nikdy nevrátilo. Na jejich památku byl v obci postaven pomník, který byl slavnostně odhalen za velké účasti hostů a snad všech obyvatel obce v r. 1927.

Vznik samostatné Československé republiky 28.10.1918 byl přijat s nadšením, na jaře 1919 byla na památku vysazena před školou Lípa svobody. V roce 1921 proběhlo sčítání lidu - v Jankovicích žilo 397 obyvatel v 66 domech.
Jednou z největších událostí v životě obce ve třicátých letech 20. stol. se stala návštěva presidenta republiky T. G. Masaryka. S velkou slávou a nadšením byl T.G.Masaryk přivítán v obci, podepsal se i do obecní kroniky. Kronikář L.Hostaša k tomu poznamenal:..."byl to jeden z nejradostnějších dnů jaké Jankovice prožili..."
Poměrně poklidná doba Československé republiky přála i nové výstavbě - bylo postaveno několik nových domů. Do obce byla zavedena elektřina v roce 1937. Obecní zastupitelstvo od roku 1936 zamýšlelo zavést do obce telefon, což se uskutečnilo až v roce 1945 a teprve v roce 1976 byla v obci postavena telefonní budka.
Do života obce a jejich obyvatel se zapsalo i nelehké období Protektorátu Čechy a Morava. Po osvobození 6. května 1945 nastává další etapa v životě Jankovic. V roce 1946 byl vybudován nový obecní rozhlas. Přichází roku 1948 a s ním výrazné změny v celé společnosti. V tomto roce byla ale také jmenována první čestná občanka Jankovic. Stala se jí Anna Miková, zdejší rodačka, žijící dlouhá léta v USA. Vzpomněla si na svou rodnou obec a zaslala větší fin. obnos, z něhož byly nakoupeny stromy a keře na výsadbu a zkrášlení obce.
Padesátá a šedesátá léta jsou dobou kolektivizace zemědělství - JZD bylo založeno v obci v roce 1950. V tomto období byla postavena např. družstevní prádelna, vodní hasičská nádrž, ale také několik RD. Do obce byl zaveden v roce 1971 vodovod, v následujícím roce byla vybudována kanalizace a veřejné osvětlení do celé obce. Nová prodejna potravin a pohostinství bylo otevřeno v roce 1973. Opravy a přestavby se dočkala i budova nynějšího OÚ v roce 1976. Nezapomnělo se ani na úpravu výletního místa - Hájíčku v roce 1978. Mnoho zájmu vzbudil i geologický průzkum prováděný v roce 1976. Když vrt dosáhl hloubky 370 metrů, nahromaděné plyny začaly hořet a požár lokalizovalo několik hasičských jednotek.
Z doby nedávno minulé - z osmdesátých a devadesátých let připomeňme výraznou změnu společenských poměrů. V tomto období ale proběhla i plynofikace Jankovic, byla opravena a "narovnána" silnice vedoucí obcí...a celá řada dalších událostí, které více či méně poznamenaly život obce a jejich obyvatel.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 56, 27.12.2004 v 12:11 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA