PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 29.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

ODLOŽILÍK Otakar [ Osobnost ]

- univererzitní profesorů

Narodil se 12. 1 1899 v Kostelci u Holešova.
Studoval na gymnáziích postupně v Přerově, ve Valašském Meziříčí a v Kroměříži. Dále historii na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy, kde byl žákem Václava Novotného. Roku 1923 získal doktorát prací "Jednota bratří Habrovanských". 1920-23 absolvoval studium na Státní archivní škole a nastoupil praxi v archivu ministerstva vnitra. Na FF UK se habitoval pro československé dějiny prací "Z počátku husitství na Moravě. Šimon z Tišnova a Jan Vavřinec z Račic" a 1926 byl jmenován docentem československých dějin. Od akademického roku 1926/27 zde začal přednášet. Jeho vědeckou činnost i osobní život výrazně ovlivnilo působení ve funkci lektora českého jazyka na škole slovanských studií při londýnské univerzitě. Po návratu z Londýna pracoval jako úředník ministerstva vnitra a pokračoval v přednáškách na FF UK.
Byl zvolen momořádným členem Královské české společnosti nauk i Slovanského ústavu v Praze, spoluredigoval Časopis Matice Moravské, od roku 1946 byl také členem České akademie věd a umění. Po smti svého učitele Václava Novotného 1932 převzal stolici československých dějin s 1934 byl jmenován mimořádným profesorem na FF UK. V roce 1939 emigroval do USA, kde do 1943 působil nejprve na Coloradské univerzitě v Boulder, v letním semestru 1940 působil na Univerzity of Pennsylvania ve Washingtonu, na podzim pobýval jako stipendista na Yale Univerzity, v létě 1941 přednášel jako hostující profesor na Northwestern Univerzity v Evanstonu a později na Kolumbijské univertitě v New Yorku.
Po návratu z exilu opět přednášel na FF UK již jako řádný profesor. Vedle univerzitní a publikační činnosti rozvinul mnohé dalš aktivity: 1946 - přednášel v Německu o Československu americkým vojenským jednotkám, 1947 - reprezentoval Čs. Historickou společnost na zasedání Mezinárodního výboru pro vědy historické v Paříži, v listopadu 1947 se ve funkci vládního experta zúčastnil zasedání UNESCO, byl také na jednání o zřízení mezinárodní mírové univerzity v Luganu atd. V květnu 1948 odjel na pozvání svého amerického přítele prof. S. H. Thomsona do USA a přednášel tam na univerzitě v Coloradu. V USA již zůstal, krátce působil na Univerzity of Kansas a v akademickém roce 1949/50 se stal profesorem Masarykovy stolice čs. dějin na Kolumbijské univerzitě v New Yorku.
V USA žil až do své smrti, podnikl četné cesty do Evropy, v 60.letech již jak občan USA i do své vlasti na tradiční návštěvu Prahy, Brna, Kroměřiže, Holešova a rodného Kostelce u Holešova. Při cestě domů náhle zemřel v Jugoslávii (14. 7. 1973).Podle jeho přání byl popel po prostých smutečních obřadech uložen v George Washington Memorial Park, Whitemarch Township.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.holesov.cz

Typ záznamu: Osobnost
AKTUALIZACE: Vít Solař (MIC Holešov) org. 56, 09.04.2004 v 17:44 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA