PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Pelhřimovsko [ Území ]

Pelhřimovsko
Nazývané také "branou vysočiny" nebo "krajem mezi třemi vrchy". Kraj hlubokých lesů, čistých vodních ploch a neporušené přírody, která láká turisty k dlouhým procházkám, v létě k odpočinku u vody a v zimě k jízdě na běžkách neporušenými sněhovými pláněmi. Oblast, jakých není v naší republice mnoho. Čistá příroda a kvalitní životní prostředí jsou základními znaky celého regionu. Pro ty, které lákají i jiné druhy sportovního vyžití a aktivního odpočinku, nabízí Pelhřimovsko celou řadu turistických tras, jízdu na koních, rybaření, tenis nebo minigolf.

Stejně zajímavé jsou i místní kulturní památky. Z celého reginonu můžeme vybrat několik zajímavých lokalit - samotné město Pelhřimov je přirozeným a správním centrem. O jeho historii, sahající do let 1224 - 1226, vypovídá historické náměstí s městskými branami a dominantami jako jsou děkanský kostel sv. Bartoloměje, kostel sv. Víta, několik renesančních a barokních domů a zámek pánů z Říčan. V jeho interierech je umístěno okresní muzeum s expozicí spisovatele F.B. Vaňka, sochaře a medailéra J. Šejnosty a historika J. Dobiáše. V bezprostřední blízkosti Pelhřimova se nachází přírodní rezervace Křemešník, známý jako poutní místo s kostelem Nejsvětější Trojice, ale zároveň i lyžařské a výletní středisko s rozhlednou.

Neméně zajímavý je i gotický hrad Kámen s gotickým palácem ze 13. století. Lákavou je i expozice jednostopých vozidel v areálu hradu a v přilehlém anglickém parku rozsáhlé alpinium. Nedaleko Pelhřimova u dálnice Praha - Brno leží město Humpolec. Osada zbudovaná již ve 12. století. O historii města hovoří i nedaleká zřícenina hradu Orlík a blízký židovský hřbitov ze 17. století. Za pozornost stojí i návštěva děkanského kostela sv. Mikuláše a muzea, jehož expozice jsou zajímavé sbírkami antropologa Dr. A. Hrdličky. V nedalekých Kalištích stojí rodný dům skladatele Gustava Mahlera. O dobrou pohodu a příjemné prožití volných dnů v Humpolci se jistě postará i ochutnávka nepasterizovaného piva z pivovaru Bernard.

Žirovnice je známá výrobou zdánlivě tak málo významné věci jako jsou knoflíky, o jejichž významu se přesvědčíme, až když chybí. V žirovnickém zámku - původně gotickém hradě - je dnes umístěna expozice této výroby. V jeho interiéru jsou k vidění i překrásné a zachovalé fresky z 15. století.

Historie a moderní současnost našla svoje místo v Pacově, městečku z konce 13. století s kostelem sv. Archanděla Michaela, chrámem sv. Václava, městským muzeem básníka A. Sovy a malíře J. Autengrubera a barokním zámkem. Milovníci rychlých kol jistě vědí, že v Pacově byla již v roce 1904 založena Mezinárodní motocyklová federace FIM.

Kamenice nad Lipou - město, které má lípu jak ve svém názvu, tak i ve skutečnosti. V zámeckém parku stojí tento český národní strom, jehož stáří se odhaduje na 700 - 900 let. V renesančním zámku je dnes dětská ozdravovna. Kamenice je však proslulá ještě sklářskou výrobou - sklárny Rückl jsou svojí výrobou proslulé po celém světě.

Překrásný děkanský kostel sv. Jana Křtitele s ojedinělým gotickým a barokním inventářem je v Počátkách. Z let 1717 - 1720 pochází i sousoší sv. Jana Nepomuckého, které je součástí empírové kašny na náměstí. Počátky jsou známé jako rodiště básníka Otokara Březiny.

Další dětská ozdravovna se nachází v jednom z nejčistších míst - v Černovicích, kde se nabízí dlouhé procházky v rozsáhlém lesoparku. Za zmínku stojí i židovský hřbitov, kostel Povýšení sv. Kříže nebo renesanční zámek.

Na řece Želivce leží obec Želiv. Rozlehlý premonstrátský klášter, opatský kostel Narození Panny Marie pocházející ze 12. století, který byl v letech 1713-1720 upraven G. Santinim ve stylu gotizujícího baroka, stojí za pozornost stejně jako celá řada dalších míst v pelhřimovském okrese.

Samostatnou kapitolou je určitě Muzeum rekordů a kuriozit v Pelhřimově, kde jsou shromažďovány exponáty a záznamy rekordů nejen z České republiky, ale z celého světa a Muzeum kuriozit se sbírkou izolátorů a bleskojistek ve Dvořišti u Obrataně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Czech.Tourism.cz

Typ záznamu: Území
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 24.10.2004 v 18:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA