PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

České středohoří [ Hory nebo pohoří ]

Umístění
České středohoří leží v severočeském kraji a táhne se severovýchodním směrem od Mostu k Novému Boru. Na severu sousedí s Lužickými horami, na východě s Ralskou pahorkatinou a Polabím, na jihu s Mosteckou pánví a na západě s Krušnými horami a Českým Švýcarskem.

Charakteristika
České středohoří vzniklo sopečnou činností a proto má velice specifický tvar. Je charakteristické množstvím zvláštních bizarních útvarů - vulkanické kužely, sopouchy, kupy, lávové příkrovy ze znělců a čedičů, ale také romantickými zákoutími s krásnými výhledy. Řeka Labe rozděluje České středohoří na dvě části - vyšší západní Milešovské středohoří a nižší východní Verneřické středohoří. Nejvyšší vrcholy západní části jsou Milešovka (největrnější hora v ČR - 837 m), Hradišťany (752 m), Kletečná (706 m), Medvědice (688 m), Pařez (735 m), Lovoš (570 m), ve východní části Sedlo (726 m), Buková (683 m), Strážný vrch (609 m), Dlouhý vrch (655 m), Varhošť (638 m), Široký vrch (658 m). Kromě zvláštních útvarů najdeme v této oblasti také zvláštní druhy vegetace. Je to dáno sušším a teplejším podnebím. Vyskytují se zde stepní společenstva, lesostepi i háje. Lesy jsou smíšené, hojně je zastoupen smrk, z listnatých stromů duby a buky. V odlesněných prostorech na úrodné půdě najdeme rozsáhlé ovocné sady a vinohrady. Českým středohořím protéká řeka Labe, která ho rozděluje na dvě části. Kolem této průrvy je vytvořeno nádherné údolí. V severní části přibírá Labe dva přítoky - Bílinu a Ploučnici. České středohoří patří mezi teplé oblasti. V zimních měsících se teploty pohybují v rozmezí -2 - -3°C, v letních měsících 17 - 19°C. Počet dnů se sněhovou pokrývkou je 40 - 50, počet letních dnů 50 - 70. Východní část od Labe směrem k Novému Boru je o něco chladnější.

Chráněná území
Množství přírodních zvláštností, vzácné druhy rostlin i živočichů byly v roce 1976 podnětem pro vyhlášení Českého středohoří Chráněnou krajinnou oblastí o rozloze 1070 km2. Návštěvníci zde najdou velký počet přírodních rezervací, k nejnavštěvovanějším patří Bořeň (největší znělcové těleso ve střední Evropě), Milešovka (rozsáhlé lesní porosty), Březina, Lovoš (šípkové porosty a teplomilná vegetace), Hradišťanská louka, Boreč, Lipská hora, Milá, Oblík, Myslivna a Holý vrch.

Turistika zimní, letní
České středohoří je oblast, která přitahuje pozornost turistů již po řadu let. V zimních měsících se nabízí terény vhodné pro turistiku. Vyznavačům běžeckého lyžování doporučujeme běžecké trasy v okolí Čeřeniště a Bukové hory - Valkeřic. V letním období uspokojí České středohoří jistě všechny vyznavače pěší turistiky. Přes nejzajímavější terény vedou naučné stezky - "Pod Vysokým Ostrým", vede ze Slunečné stráně až k hradu Střekov; "Lovoš", vychází z Malých Žernosek a končí na čedičovém vrcholu Lovoš; "Boreč", ve výšce 460 m n.m. dochází k zvláštní cirkulaci vzduchu a teplé páry a tento jev umožňuje růst vegetace i v zimě. Pro všechny, kteří provozují vodní sporty, je k dispozici Píšťanské jezero nebo rybník Chmelař, milovníci vodní turistiky mohou využít řeky Ploučnice se slalomovou tratí v Březnici, pro osvěžení a rekreaci slouží termální koupaliště v Brné nad Labem.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.turistika.cz

Typ záznamu: Hory nebo pohoří
AKTUALIZACE: uživatel č. 685 org. 2, 19.11.2004 v 13:25 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA