PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Ralsko [ Město nebo obec ]

Historie obce Ralsko se začala psát 1. ledna 1992, kdy došlo k sloučení devíti osad na území bývalého vojenského výcvikového prostoru v jeden správní celek o rozloze 171 km2.

Obecní zastupitelstvo, které vzešlo z prvních komunálních voleb v březnu téhož roku, pracovalo pro 630 tehdejších občanů. Toto číslo záhy pozbylo platnosti, neboť v letech 1991-1993 nalezlo v Ralsku-Kuřívodech nové domovy 170 tzv. Volyňských Čechů z ukrajinských vesnic Malá Zubovština a Malinovka, postižených černobylskou jadernou katastrofou.

Další významný příliv osídlenců byl zaznamenán až koncem 90. let minulého století, kdy se do prvních zrekonstruovaných bytů po Sovětské armádě v Ploužnici a Kuřívodech začaly stěhovat rodiny prakticky ze všech koutů republiky. S postupující rekonstrukcí bytového fondu dochází i k obnově občanské vybavenosti.

V současné době žije na území obce 1 700 trvale hlášených obyvatel v těchto lokalitách: Boreček, Dolní Krupá, Hradčany, Hvězdov, Kuřívody, Náhlov a Ploužnice. Osady Jablonec a Svébořice, pobytem vojsk takřka srovnané se zemí, zůstávají dosud neobydleny.

Obraz dnešního Ralska, to nejsou jen ruiny a pozůstatky po působení okupantů, nýbrž i němí svědkové dávné minulosti.

Zbytky středověkých sídel se dochovaly též na vrcholech Děvina a Stohánku v severní části obce. Ve správním centru Kuřívodech byla v roce 1889 postavena jedna z prvních poštovních stanic na Českolipsku, dnes sídlo obecního úřadu.

Území Ralska, jedinečné svojí rozlehlostí a polohou uprostřed hlubokých lesů, je protkáno 150 km značených cykloturistických tras, vedoucích po zpevněných cestách mírně zvlněnou a řídce osídlenou krajinou s nevídaným množstvím zajímavých a chráněných přírodních útvarů. Jmenujme např. tzv. Vranovské skály - pískovcové útvary na úpatí Ralska, čedičové vrchy Malý a Velký Jelení, skalní útvar "Divadlo" či rašeliniště Černého rybníka.

Nejznámější ze zdejších rybníků - Hradčanské - s chráněnou bažinnou a rašeliništní květenou, byly již v roce 1967 vyhlášeny přírodní rezervací. Přesto si zde přijdou na své i milovníci koupání a sportovního rybaření. Naproti tomu Hradčanské stěny (součást Hradčanské pahorkatiny) jsou vyhledávaným cílem horolezců a zdatnějších pěších turistů.

Botanici a zoologové naleznou pravý ráj v národní přírodní rezervaci Břehyně-Pecopala o rozloze 903,5 ha. V jedné z přírodovědecky nejvýznamnějších lokalit severu Čech žije 264 druhů ptáků, např. orel mořský, jeřáb popelavý, pochop rákosník, bukač velký aj. V mokřadlech a rašeliništích se vyskytuje vzácné rostlinstvo - leknín bělostný, rosnatka okrouhlolistá, měkkyně bažinná, suchopýr pochvatý a řada dalších. Proto bylo území vyhlášeno v roce 1993 biogenetickou rezervací Evropského společenství.

Jak patrno z uvedeného výčtu, oblast bývalého vojenského újezdu nabízí milovníkům pohybu v přírodě nepřeberné množství tipů na cyklistická putování a pěší túry.

I nepříliš zdatná turisté se mohou vydat například po cyklostezce č. 25 z Kuřívod do obory Židlov (případně až do Osečné).
Oboru tvoří 3 790 ha lesních porostů, luk, pastvin a polí, na nichž Vojenské lesy a statky chovají jelení a mufloní zvěř. Volně tu žije rovněž velké množství zvěře srnčí a daňčí, setkat se můžete i s divočáky, zajíci, jezevci, kunou nebo liškou. Obora je celoročně volně přístupná, pouze v období od 15.9. do 31.10. je z důvodu nebezpečí úrazu střelnou zbraní vstup povolen jen v denní době od 9.00 do 16.00.

Pro celé území platí zákaz vjezdu motorových vozidel a na kole či koni se můžete pohybovat toliko po lesních cestách a značených stezkách. Absolvujete-li celou trasu, tj. až do Osečné či Lázní Kundratice a zpět, čeká Vás přibližně 30 km po asfaltových cestách s minimálním provozem a krásným rozhledem po okolí.

Závěrem speciální tip na výlet pro lenivé: Za lesní zvěří autem.
Pozor! Nikoliv do volné přírody, nýbrž do útulku pro lesní zvěř a handicapovaná zvířata. V oáze klidu na břehu Hradčanského rybníka si můžete zblízka prohlédnout zvířenu hojně se vyskytující v okolí, jako např. prase divoké, lišku, kuny či tři druhy bažantů. Říše ptáků je zastoupena ještě několika plemeny holubů a trochu exotiky do našich zeměpisných šířek vnášejí papoušci a páv. K největším vzácnostem bezesporu patří psík mývalovitý, pocházející z Mongolska a mýval severní, jehož domovinou je sever Kanady. Hradčanská minizoologická je přístupná po celý rok včetně víkendů od svítání do soumraku zdarma. A jak se k ní dostanete? Přijedete-li do Mimoně, těsně za hrází rybníka odbočíte doleva. Pro motorizované návštěvníky je k dispozici parkoviště, pro žíznivé stylové občerstvení.

Plní funkci základního stupně územní samosprávy a v různé míře je také vykonavatelem státní správy.

PŮSOBÍ NA KATASTRÁLNÍM ÚZEMÍ:

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ


Typ záznamu: Město nebo obec
AKTUALIZACE: Šormová Helena (INFOSYSTEM s.r.o.) org. 2, 22.09.2021 v 12:21 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA