PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Choryně [ Historie (archivní dokument) ]

Název se objevuje ve starších latinských pramenech ve tvaru Nachorini (1141), Chorim (1263), (de) Chorynie, Chorina; Choryna, česky (na) Choryni (1525), později jako Chorynie, Chorýn, Choryň, německy Chorin, Chorina, Khorin. Nyní Choryně. Název je patrně odvozen od osobního jména (z adjektiva chvorý - hubený, chorý) a znamená "ves lidí Choryňových”. V místním nářečí: (ta) Choryň; Choryňák; chorynský/-ej (kelečské nářečí s nadměrným ej, ou).

První písemná zmínka o obci Choryně je listina olomouckého biskupa Jindřicha Zdíka z roku 1114, jejíž vznik je nověji datován o desetiletí později. Podle této listiny náleželo v Choryni k majetku kostela sv. Václava v Olomouci 12 podluží. Spolu s ní se ve Zdíkově listině vzpomínají ještě vsi Sazany a Němetice.
Choryni v r. 1882 koupil kroměřížský arcibiskupský seminář a zámek byl upraven pro potřeby kongregace Milosrdných sester sv. Kříže a je v současnosti sídlem provinciální správy moravské provincie a charitním domovem.

Choryně byla převážně zemědělskou obcí.
Byl zde Spořitelní a záloženský spolek (1924, 1935) a Lesní družstvo pro Choryni a okolí (1935). V l. 1874-1875 těženo na Stráži uhlí pro krásenské sklárny; těžba se však nevyplácela. Později obnovena těžba v trati Na drahách, r. 1908 zastavena.

Do r. 1849 tvořila Choryně samostatné panství, které náleželo k Přerovskému kraji. Od r. 1850 byla obec součástí politického okresu Valašské Meziříčí a spadala do obvodu okresního soudu ve Valašském Meziříčí. Sloučením okresu Valašské Meziříčí se stala v r. 1960 součástí nynějšího okresu Vsetín. Choryně tvoří samostatnou obec a nemá místní části.

Dle vizitace olomouckého biskupství z r. 1771 působil v Choryni učitel. V r. 1787 byla postavena školní budova, 1884 obec postavila novou budovu. R. 1891 škola rozšířena na dvojtřídní. Stávající školní budova byla postavena v l. 1927-1928. Do r. 1970 osmiletá, v současnosti neúplná základní škola.

Choryně byla původně přifařena do Kelče. V r. 1785 byla Choryně se Lhotou oddělena od kelečské fary.V poslední čtvrtině 19. stol. byla postavena nová farní budova, zřízena nová sakristie, varhany a zvony.

Spolkovou činnost v obci zastupovaly Sbor dobrovolných hasičů (zal. 1902), Spolek sv. Terezie (1911, 1914), Sokol (zal. 1919), Orel (zal. 1920). Zastoupení měly místní organizace strany agrární (Jednota čsl. malozemědělců od r. 1920, Domovina domkařů a malorolníků od r. 1925) a lidové.

V l. 1927-1928 byla obec částečně elektrifikována s připojením na síť Středomoravských elektráren v Přerově. V obci byla pošta (1900) a četnická stanice (1924).
JZD bylo založeno v l. 1952, o rok později se rozpadlo, 1957 založeno nové, které se potýkalo s velkými problémy. V r. 1971 se s ostatními menšími zemědělskými družstvy sloučilo v JZD Budoucnost se sídlem v Poličné, které poč. 90. let zaniklo.
V 70.-80. letech byly rekonstruovány komunikace, postavena budova MNV a požární zbrojnice, rekonstruována škola a veřejné osvětlení. V 90. letech plynofikace obce, rozšíření vodovodní sítě, rekonstrukce mostu a ochranné hráze na Bečvě.

Obecní pečeť doložena v 60. letech 18. stol. V pečetním poli zobrazena radlice a krojidlo, opis PECZET · P · OBCI · D · CHORINIE, tj. pečeť poctivé obce dědiny Choryně.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.choryne.zde.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.03.2010 v 13:10 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA