PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie města Karolinka [ Historie (archivní dokument) ]

Název města Karolinka je odvozen od názvu sklárny Karolinina Huť, kterou v Novém Hrozenkově r. 1862 zřídil sklářský podnikatel Salomon Reich (1808-1880), společník firmy S. Reich a spol., který tuto sklárnu pojmenoval po své nevlastní matce Charlottě Reichové, roz. Schönbekové (1808-1880).

Území dnešní Karolinky patřilo již od prvních známých písemných zmínek ke vsetínskému panství. Na počátku 16. století byla nejvýchodnějším sídlem panství ves Hovězí. Poměrně rozsáhlý prostor mezi Hovězím a hranicí Moravy, tvořenou hřebenem Javorníků, dosud nebyl osídlen. Při jeho hospodářském využívání se vsetínští občas střetávali s poddanými a majiteli sousedního panství Povážská Bystrica. Na obou stranách v těchto sporech bývali i mrtví. Podmínky pro osídlování tohoto úseku moravsko - uherského pohraničí byly příznivější až v polovině 17. století, kdy zde vznikly nové vsi Zděchov, Halenkov a Nová dědina.

Karolinka je městem s významným průmyslem sklářským a dřevařským. V l. 1861-1862 byla firmou S. Reich a spol. vybudována sklárna Karolinina Huť, která přešla r. 1934 na firmu Českomoravské sklárny, a. s., dříve S. Reich a spol. Tato firma byla r. 1946 znárodněna. R. 1949 se sklárna stala součástí n. p. Sklárny Květná-Karolinina huť a později firmy CRYSTALEX Nový Bor, a. s. Nověji vznikla sklářská huť Charlotta, s. r. o. Ze zdejších pil je největší pila firmy Pila Orság, jejíž počátky sahají do r. 1933.

Karolinka byla od svého vzniku r. 1949 vždy součástí okresu Vsetín. Při vzniku obce k ní připadly dosavadní novohrozenkovské školy Bzové, Stanovnica, U Huti. Všechny školy byly zrušeny a škola U Huti byla zrušena r. 1980 v souvislosti s dokončením novostavby 15 třídní základní školy v Karolince. Do ní se kromě základní školy přestěhovala i základní umělecká škola.

Ze spolků vzniklých v předchozím období vyvíjely po r. 1949 činnost dobrovolné hasičské sbory, a sice Tovární sbor sklárny Karolinina Huť (zal. 1880), Dobrovolný hasičský sbor osady Karolinina Huť (zal. 1932) a Dobrovolný hasičský sbor údolí Stanovnice (zal. 1934), ostatní spolky byly r. 1949 zrušeny.

Karolinka prošla obdobím velkého stavebního rozvoje, hlavně v důsledku existence sklárny. Byl zřízen závodní klub sklárny (1954), vybudován vodovod (1957), provedena rekonstrukce hlavní komunikace, vybudováno veřejné osvětlení (1964), mateřská škola a jesle (1965), vystavěna budova nynějšího městského úřadu a poštovního úřadu (1974-1978), bývalá škola U Huti byla přestavěna na zdravotní středisko (1987).
Největší zásah do života obyvatel přinesla výstavba vodního díla v údolí Stanovnice (1977 - 1986), které umožnilo zásobování pitnou vodou pro oblast přesahující rámec okresu. V souvislosti s tím vznikla řada podmíněných investic do výstavby bytů, komunikací, zemědělství atd. Po r. 1989 byla uskutečněna plynofikace obce (1990 - 1995), byla vybudována čistička odpadních vod, půdní vestavba v objektech základní školy a dům s pečovatelskou službou.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.mukarolinka.cz

AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 09.03.2010 v 10:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA