PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Čtvrtek 28.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Přírodní rezervace Lazy [ Přírodní rezervace ]

Základní údaje: Přírodní rezervaci Lazy tvoří květnatá bělokarpatská louka s prameništi a mokřady v rozsáhlém komplexu jednosečných luk na severovýchodně exponovaném údolním svahu Vláry pod vrchem Pláňava (598 m). Rozptýlená zeleň včetně solitérních stromů je i uvnitř plochy chráněného území, což způsobuje značnou členitost terénu. Nachází se v nadmořské výšce 380 - 425 m asi 1 km JJZ od železniční stanice v Bylnici, v CHKO Bílé Karpaty. Katastrální území Bylnice. Vyhlášeno v r. 1983. Výměra 3,1218 ha.

Motiv ochrany: Jedny z nejlépe zachovaných bělokarpatských květnatých luk v oblasti Bylnice, výskyt ohrožených druhů rostlin, především vstavačovitých (Orchidaceae).

Geologie, půdní poměry: Geologický podklad tvoří javorinské souvrství bělokarpatské jednotky magurského flyše (spodní paleocén až svrchní křída) s převahou pískovců. Na svahových sedimentech jsou vyvinuty kambizemě typické, na části svahu je patrný sesuv.

Botanika: Pestrá květena je dána přítomností druhů dubových a typických bučin, lemových společenstev, křovin, květnatých luk a svahových lučních mokřadů s četným zastoupením druhů karpatských, vzácných a chráněných. Bylo zde zjištěno na 290 druhů cévnatých rostlin.

Území je mimořádně bohaté na vstavačovité rostliny (Orchidaceae), z nichž se zde vyskytuje vstavač vojenský (Orchis militaris), vstavač mužský znamenaný (Orchis mascula subsp. signifera), vstavač kukačka (Orchis morio), prstnatec májový (Dactylorhiza majalis), prstnatec bezový (Dactylorhiza sambucina), prstnatec Fuchsův Sooův (Dactylorhiza fuchsii subsp. sooana), hlavinka horská (Traunsteinera globosa), okrotice bílá (Cephalanthera damasonium), kruštík bahenní (Epipactis palustris), kruštík drobnolistý (Epipactis microphylla), kruštík širolistý (Epipactis helleborine), kruštík pontický (Epipactis pontica), kruštík růžkatý (Epipactis muelleri), bradáček vejčitý (Listera ovata), hlístník hnízdák (Neottia nidus-avis), vemeník dvoulistý (Platanthera bifolia), vemeník zelenavý (Platanthera chlorantha), vemeník dvoulistý x vemeník zelenavý (Platanthera x hybrida), pětiprstka žežulník pravá (Gymnadenia conopsea subsp. conopsea) a pětiprstka hustokvětá (Gymnadenia densiflora).

Kromě vstavačovitých jsou zastoupeny i další druhy chráněných a významných rostlin, jako např. lilie zlatohlavá (Lilium martagon), lýkovec jedovatý (Daphne mezereum), orlíček obecný (Aquilegia vulgaris), prvosenka vyšší (Primula elatior), hadilka obecná (Ophioglossum vulgatum), ostřice ptačí nožka (Carex ornithopoda), zvonek klubkatý (Campanula glomerata), medovník meduňkolistý (Melitis melisophylum). Významný je výskyt mechu Fissidens adianthoides.

Na mokřadních loukách svazu Calthion s ostřicí latnatou (Carex paniculata) roste dále kozlík dvoudomý (Valeriana dioica) a vítod nahořklý (Polygala amarella), v tůňce rdest maličký (Potamogeton pusillus) a rdest vzplývavý (Potamogeton natans), podél potůčků zbochany (Glyceria sp.).

Zoologie: K charakteristickým druhům květnatých karpatských luk patří především motýli, vyskytuje se zde např. bělásek hrachorový (Leptidea sinapis), modrásek nejmenší (Cupido minimus), soumračník čárečkovaný (Thymelicus lineola) aj. Z plazů zde žije ještěrka obecná (Lacerta agilis), z ptáků např. bramborníček hnědý (Saxicola rubetra).

Lesnictví: V druhové skladbě dřevin je zastoupen zejména habr obecný (Carpinus betulus), buk lesní (Fagus sylvatica), dub (Quercus sp.), bříza bělokorá (Betula pendula), líska obecná (Corylus avellana), lípa srdčitá (Tilia cordata), lípa velkolistá (Tilia platyphyllos), javor klen (Acer pseudoplatanus), javor babyka (Acer campestre), hloh obecný (Crataegus laevigata), na zamokřených plochách olše lepkavá (Alnus glutinosa).

Management, ohrožení, návrhy opatření: V současné době není lokalita zemědělsky využívána. Od okolního pastevního areálu je chráněna lesíky a zarostlými hrázemi. Luční porosty jsou v posledních letech pravidelně koseny.

PR Lázy je z botanického hlediska neobyčejně bohatá a cenná lokalita, zasluhující ochranu a zachovaní všech zastoupených rostlinných společenstev, včetně jednotlivých druhů. Vysokou hodnotu však má i z hlediska krajinářského, neboť představuje esteticky působivý přirozený krajinný celek v okolní krajině. Vzhledem k mimořádnému významu některých dalších lokalit v komplexu luk a pastvin na svazích vrchu Pláňava, je navrhováno podstatné rozšíření plochy stávajícího chráněného území.

Historie: Původně jednosečné louky byly občas extenzívně přepásány. Podstatná část však byla zničena v období socialistické intenzifikace v zemědělství (v 70. - 80. letech 20. stol.) rekultivacemi, hnojením průmyslovými hnojivy a rozoráváním.
Příroda
lesy

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://nature.hyperlink.cz

Typ záznamu: Přírodní rezervace
AKTUALIZACE: Eliška Černochová (Beskydy-Valašsko) org. 56, 04.03.2010 v 10:51 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA