PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Svatý Hostýn [ Poutní místo ]

Svatý Hostýn

První zmínka o kopci Hostýnu, který se tehdy ještě psal Hoštejn, pochází z poloviny 16. století. My však dnes již víme, že Hostýn byl osídlen mnohem dříve. První osadníci kopce Hostýna byli již Keltové asi 200 let před naším letopočtem. Vrchol Hostýna je obehnán keltským valem o délce 1835 m a dodnes má v některých místech výšku 9 m a šířku 23 m. Keltové zde vybudovali oppidum, střežící tzv. jantarovou stezku, která vedla Moravskou bránou.

První kaple na Hostýně byla pravděpodobně postavena někdy koncem 16. stol. Tehdy se z hostýnského kopce dolovalo stříbro a na Hostýně samotném byla hornická kolonka. Pro horníky byla pravděpodobně také postavena dřevěná kaple.

Pro tuto kapli dala roku 1620 Polyxena z Lobkovic zhotovit obraz Panny Marie Vítězné Bleskvládné, který odrážel události při vpádu Tatarů do Bystřice, útěk místních na Hostýn a jejich záchranu Pannou Marií. Tento obraz nechal pozdější majitel panství, luterán Václav Bítovský z Bítova zničit. Bítovský byl po bitvě na Bílé Hoře popraven jako jeden z největších rebelů na Moravě a jeho panství dostali Lobkovicové. Za jejich vlády byly poutě na sv. Hostýn obnoveny.

Roku 1650 prodali Lobkovicové panství Janu z Rottalu. Janova manželka, Marie ze Štenberka, dala pro kostel na Hostýně zhotovit stříbrný obraz Panny Marie, Matky Boží, Vítězné ochrany Moravy, který znázorňuje útěk Tatarů od Hostýna. Tento obraz byl později přenesen do kostela sv. Jiljí v Bystřici p.H. O tři roky později nechal Jan Rottal rozšířit dosavadní kapli a opatřil ji věží. Protože ani tato rozšířená kaple poutníkům nestačila, nechal přistavět po stranách jěště dvě otevřené kaple.

V roce 1700 nechal bystřický farář Tomáš Provazník postavit u pramene vody tryskajícího z kopce Hostýna Vodní kapli. Vnuk Jana Rottala, hrabě František Antonín nechal v letech 1721 až 1748 na sv. Hostýně postavit velkolepý chrám. Stojí na nižším vrcholku kopce Hostýna, v nadmořské výšce 718 m a je to nejvýše postavená stavba tohoto druhu na Moravě. Stavitelem byl Tomáš Šturm Z Holešova, nadaný a proslulý stavitel své doby. Chrám byl postaven ve stylu novořímském. 24.2.1748 byla na Hostýně sloužena první mše svatá. Slavnostní mše spojená se svěcením chrámu se však uskutečnila až 28.7.1748 za účasti 30.000 poutníků a věřících.

30.8.1897 byla dokončena stavba tzv. Anglické kaple, původně Románské kaple Blahoslavené Panny Marie. Bylo to pouhé dva dny před příjezdem císaře Franze Josefa I., který Hostýn spolu s Bystřicí dne 1. září 1897 navštívil. Na Hostýně očekávalo jeho příjezd asi 80.000 lidí.

Dokladů o Anglické kapli se však vyskytuje jen velmi málo. Nacházela se na severní louce poblíž chrámu, asi 10 m za třetím zastavením staré Křížové cesty. Původ názvu, Anglická kaple je však zcela nejasný. Za celých 33 let její existence nebyly zřejmě prováděny žádné opravy ani údržby. Stavba pak byla roku 1930 v naprosto havarijním stavu a proto byla rozebrána.

Na opravu zřejmě nebyly peníze, protože se v té době stavěla nová Křížová cesta. Ta se stavěla plných 29 let (1904 - 1933).

Roku 1898 nechala Matice (spolek, který si kladl za cíl, předejít nevhodným podnikavým zákrokům do hostýnského areálu) ještě postavit kapli sv. Kříže a rozhlednu na nejvyšším místě hostýnského kopce. K nejrozsáhlejším stavbám, které dotvořily poutní areál Hostýna, patří schodiště spojující Vodní kapli s chrámem Nanebevzetí Panny Marie a nová Křížová cesta. Schodiště tvoří 250 stupňů, z toho je 221 pískovcových a 29 žulových. Schodiště je dlouhé 242 m.

Dnešní chrám má podobu oválu. Hlavní vchod do kostela tvoří masivní vrata, která jsou pokryta bronzovou výzdobou od sochaře Josefa Axmana, žáka J. V. Myslbeka. Průčelí stavby je lemováno dvěma věžemi, které jsou ukončeny stříškami v podobě čtyřbokého jehlanu. Původní věže měly cibulovité barokní báně. Nad hlavním chrámovým portálem je velký mozaikový obraz o ploše 26 m2. Obraz je složen z 260.000 barevných kaménků. Na každém čtverečním metru je jich 10.000. Autorem obrazu je Viktor Foester. Obraz byl vyhotoven v r. 1912. Hlavní oltář je z roku 1935. Je završen drobnou plastikou Krista na kříži od Josefa Myslbeka, na bocích stojí dvojice bronzových andělů od Čeňka Vosmíka, tvůrce výzdoby hlavního nádraží v Praze. Za oltářem je reliéf Hostýnské madony a pod ním porážka Tatarů. Oba vytvořil v r. 1845 sochař Benedikt Edele z Brna. V chrámu je ještě 6 bočních oltářů. Kazatelna z r. 1845 je rovněž dílem Benedikta Edeleho, který provedl práce řezbářské a malíře Josefa Hamanna, také z Brna, který provedl pozlacení a malbu.

Po svém obnovení před 154 lety se v chrámové stavbě na sv. Hostýně prolínají 2 umělecké slohy - baroko a klasicismus.

V roce 1982 u příležitosti 70. výročí korunovace Panny Marie s Dítětem získal hostýnský poutní chrám titul Menší Bazilika. Toto zvláštní vyznamenání udělil papež Jan Pavel II., dne 9.8.1982 papežským listem.

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.rusava.cz

Typ záznamu: Poutní místo
AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 56, 08.08.2006 v 13:28 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA