PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Вторник 16.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Cyklotrasa č. 6175 PALACKÉHO STEZKA [ Велосипедная трасса ]

CYKLOTRASA PALACKÉHO STEZKA

Cyklotrasa "Palackého stezka"
spojuje Valašskomeziříčsko s Novojičínskem, Poodřím a Oderskými vrchy. Prochází územím výjimečných krajinných a přírodních hodnot - přírodní park Podbeskydí, CHKO Beskydy a Poodří. Její vzdělávací hodnota je předurčena šestnácti zastaveními souběžně procházejícími naučné vlastivědné stezky Františka Palackého.

Cyklotrasa spojuje trasy z oblasti Veřovických Beskyd, Valašského Meziříčí a Rožnova (cyklotrasa 6016 Valašsko) s oblastí Nového Jičína (cyklotrasa 502 Beskydy), s Poodřím (cyklotrasa 5 Moravská brána) a Oderskými vrchy (cyklotrasa 503 Odersko, 6078 Fulnecko).

V zimě je desetikilometrová souvislá část trasy využitelná jako vynikající trať pro běžkaře, která přímo navazuje na dalších více než padesát kilometrů běžeckých tratí v Beskydech. Oba počátky i střed cyklotrasy jsou dobře dostupné autobusovou i železniční dopravou.

František Palacký
(*14.6.1798 Hodslavice, † 26.5.1876 Praha)
Politik a historik českého národa, zakladatel novodobého českého dějepisectví. Pro svůj vztah k českému lidu, jemuž věnoval celé své dílo, je nazýván "Otcem národa". K jeho prvním významným činům patří založení Matice české v roce 1831, v roce 1868 položil základní kámen ke stavbě Národního divadla v Praze. Palacký se velmi rád vracel na Moravu (Frenštát p.R., Štramberk, Nový Jičín, Kunín, Fulnek).
Nejvýznamnější dílo: Dějiny národa českého v Čechách i v Moravě.

Vedení cyklotrasy:
Hostašovice - Straník - Kojetín - Nový Jičín - Šenov u Nového Jičína - Kunín


PŘÍRODNÍ ZAJÍMAVOSTI:


Přírodní park Podbeskydí:
Přírodní park Podbeskydí (125 km2) byl vyhlášen v roce 1994 na území okresu Nový Jičín, v nejpozoruhodnější části Podradhošťské pahorkatiny. Jeho posláním je zachování krajinného rázu s mimořádnou druhovou pestrostí živých organismů a přírodních krás.

Domorazské sedlo:
Sedlo tvoří významný krajinný předěl mezi pásmem Veřovických hor, Trojačkou a jižními výběžky Podbeskydské pahorkatiny. V celé lokalitě se nacházejí cenné mokřadní luční společenstva, "Domorazské louky" byly vyhlášeny přírodní památkou.

Prameny Zrzávky:
Přírodní památka Prameny Zrzávky byla vyhlášena k ochraně pěti minerálních pramenů a dosud dochovaných přirozených lučních společenstev. Její součástí jsou i přilehlé mokřadní louky. Vyvěrá zde unikátní dvojpramen železité a sirnaté vody.

Sedlo Vlčí hrdlo:
Od středověku je Vlčí hrdlo opředeno pověstmi o Tatarech, kteří zde po porážce u Štramberka měli přecházet směrem k Olomouci. V minulosti sloužilo jako významné dopravní spojení mezi Straníkem, Hostašovicemi a Pernou směrem na Olomouc.

Polštářové lávy
Přírodní památka dávné sopečné činnosti je ojedinělým přírodním útvarem na území České republiky.

Pikritové mandlovce:
Typický příklad jednoho z druhů podmořské sopečné činnosti z období spodní křídy. Pro svou mimořádnou hodnotu byla lokalita vyhlášena za přírodní památku.

Přírodní rezervace Svinec:
Místo dalekého rozhledu, nádherné krajinné scenérie. Na jihozápadním úpatí Svince vyvěrá jeden z několika bohatých pramenů kvalitní, silně vápenaté pitné vody, známý jako "oční" studánka s kaplí Panny Marie.


VÝZNAMNÉ KULTURNÍ PAMÁTKY:

Rodný domek Františka Palackého v Hodslavicích:
Národní kulturní památka. V roce 1798 se zde narodil historik a významný politik František Palacký.

Hradiště Púchovské
Předhistorické sídliště s nálezy předmětů hallstattské a laténské kultury.

Městská památková rezervace Nový Jičín:
Mimořádná koncentrace historicky cenných budov (Stará pošta,dům U bílého anděla, cenné měšťanské domy s podloubím...) a historických objektů (mariánský sloup, kašna).

Žerotínský zámek V prostorách zámku se nachází vlastivědné muzeum s expozicí v Novém Jičíně věnovanou historii města a kloboučnické výrobě.

Zámek Kunín:
Jedna z nejcennějších zámeckých staveb období baroka na Moravě. Zámek byl postaven slavným vídeňským stavitelem Johanem Lucasem von Hildebrandt.


MĚSTA A OBCE:

Hostašovice:
Podhorská obec Hostašovice se rozkládá jižně od Nového Jičína v malé kotlině. Je krásným a zajímavým místem Kravařska a zároveň vstupní branou do Valašska. Územím obce probíhá hlavní evropské rozvodí.
K místním zajímavostem patří kašařství. Již od konce 18.století se zde pěstovala a zpracovávala na pohanskou kaši pohanka, která se tu mele dodnes (provozovna - "mlýnek" U Hubů). Poklad stříbrných mincí, který pochází z konce 17. století a byl nalezen na území obce, je dnes uložen ve Slezském muzeu. Obec je dopravně propojena autobusem a železniční zastávkou v nedalekém Domoraci na trati Ostrava - Kojetín a Hostašovice - Nový Jičín.

Hodslavice:
Malebná obec Hodslavice leží na úpatí Veřovských vršků podél potoka Zrzávka. Je známá především jako rodné místo Františka Palackého.Ke stavebním památkám patří dřevěný kostel sv. Ondřeje z poloviny 16. století a socha F. Palackého. Chráněnou památkou je větrný mlýn holandského typu na návrší západně od obce.

Straník:
Osada Straník se rozkládá v údolí Stranického potoka, na jižních svazích Strážnice a Stranického kopce. V její blízkosti se nachází přírodní památka Polštářové lávy.

Kojetín
Horskou osadu Kojetín nalezneme v sedle mezi Svincem a Stranickým kopcem. Rozkládá se nad ní významná archeologická lokalita Požaha. Nedaleko obce se nachází vodní nádrž Čerťák.

Nový Jičín
Město Nový Jičín leží na levém břehu řeky Jičínky, v malebném prostředí na úpatí výběžku Beskyd. Je známé soukenickou výrobou, od roku 1799 se zde rozvíjela výroba klobouků. Mimořádná koncentrace historicky cenných budov a urbanistická hodnota městského jádra vedly k jeho prohlášení za městskou památkovou rezervaci. Město nabízí nejen četné kulturní, historické a přírodní památky, ale i stravovací, ubytovací a sportovní zařízení. Turistům a návštěvníkům města je k dispozici městské informační centrum. Město je dobře dostupné železniční i autobusovou dopravou.

Šenov u Nového Jičína:
Obec Šenov u Nového Jičína je situována v údolí říčky Jičínky. Narodil se zde Franz Barwig, sochař a řezbář, známý v regionu především jako autor plastiky Tančící Kunvalďané, umístěné v Novém Jičíně na kašně na náměstí. Obec je s okolím spojena železniční stanicí Nový Jičín - zastávka na trati Nový Jičín - Suchdol nad Odrou a autobusovými linkami.

Kunín
Obec Kunín ležící na dolním toku řeky Jičínky, dosáhla svého rozkvětu za hraběnky Marie Walburgy z Truchsess-Zeilu, která na zdejším zámku založila vzdělávací ústav pro mládež, jenž navštěvoval i František Palacký. Mezi nejcennější zámecké stavby období baroka na Moravě patří nově rekonstruovaný a veřejnosti přístupný Kunínský zámek. Na místním hřbitově jsou v hrobce rodiny Schindlerů uchovány pozůstatky hraběnky Marie Walburgy z Truchsess - Zeilu.

PRŮBĚH CYKLOTRASY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.Hostasovice.cz

AKTUALIZACE: Ladislav Hollý (archívní záznam) org. 2, 14.08.2006 v 14:17 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA