PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Pátek 19.04.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Bratrušov [ Historie (archivní dokument) ]

České pojmenování (v 19. století též Bratrošov) i německý název Brattersdorf jsou odvozeny od osobního jména Bratruš/-ě a znamená "Bratrušovu ves". Obecním znamením na pečeti byla radlice zkřížená s krojidlem. Po roce 1960 byla k Bratrušovu připojena osada a katastrální obec Osikov (viz Rejchartice) a katastr se rozšířil na 1154 hektarů. V letech 1980 až 1990 byly obě obce připojeny k Šumperku.

Počet obyvatel Bratrušova byl od poloviny 19. století do druhé světové války konstantní a kulminoval v roce 1900, kdy zde žilo ve 149 domech 1016 obyvatel, z nichž až na dvě výjimky se všichni hlásili k německé národnosti. Česká menšina se zde postupně vytvořila až po roce 191 8 a v roce 1930 bylo z 980 obyvatel 88 Čechů. Blízkost okresního města byla motivací pro nové osídlence po roce 1945, a přestože se počet obyvatel snížil, bydlelo zde v roce 1950 ve 173 domech 619 obyvatel. V posledních desetiletích část zdejších usedlíků odchází za prací do sousedního Šumperka a sčítáním v roce 1991 bylo v Bratrušově zjištěno 528 obyvatel ve 154 domech. Osikov, měnící se v rekreační osadu, měl k témuž datu již jen 21 obyvatel a šest trvale obydlených rodinných domků.
Vesnice je poprvé zmiňována v pramenech k roku 1371 a byla s výjimkou krátkého období po roce 1568 příslušná k bludovskému panství. Patřila k těm vesnicím šumperského okresu, jež nejvíce utrpěly třicetiletou válkou, kdy čtvrtina zdejších usedlostí zpustla. Podle lánového rejstříku hospodařilo v Bratrušově v roce 1677 51 usedlíků a byly tu ještě dvě poustky. Kostel byl postaven počátkem 16. století, měl sloužit nekatolickým bohoslužbám, ale v roce 1784 při něm byla zřízena katolická fara. Tehdy patrně začalo v soukromých domech školní vyučování, školní budova byla postavena v roce 1800. Do roku 1834 se Bratrušov rozrostl na 140 domů s 809 obyvateli.
Po roce 1848 byla vesnice připojena k šumperskému politickému a soudnímu okresu. Zůstávala nadále zemědělskou podhorskou obcí, jediným výrobním zařízením byl vodní mlýn. Bratrušovští však nacházeli uplatnění v průmyslových podnicích blízkého okresního města a tomu také odpovídalo silné postavení německé sociálně demokratické strany v politickém životě obce. Ve volbách v roce 1935 i zde zvítězila Henleinova Sudetoněmecká strana. Vedle německé dvojtřídky začalo v roce 1926 vyučování v české menšinové škole, ale bylo ukončeno záborem obce v roce 1938. K tragédii došlo na sklonku druhé světové války. Na bratrušovské vojenské střelnici bylo 31. března 1945 hromadně popraveno 16 severomoravských odbojářů.
Atraktivní poloha Bratrušova v sousedství průmyslového Šumperka a příznivé klimatické poměry lákaly po roce 1945 nové osídlence, proto Bratrušov nesdílel osud většiny dříve německých obcí na Šumpersku. Stal se spolu s Osikovem příměstskou rekreační zónou. V rámci kolektivizačního nátlaku vzniklo i v Bratrušově v roce 1950 špatně hospodařící JZD, ale po roce 1960 převzal jeho pozemky Státní statek v Šumperku. V roce 1990 byla obec vybavena nižším stupněm základní školy, ordinací lékaře, byla zde prodejna smíšeného zboží a pohostinství.
Památkou pozdně renesanční architektury z roku 1603 je kostel Všech svatých, jednolodní stavba s polygonálním závěrem a šestibokou věží nad střešním hřebenem. Empírová předsíň byla postavena v roce 1833. U bývalé vojenské střelnice stojí památník se jmény popravených vlastenců.

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 49, 30.07.2003 v 09:57 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA