PO RUSSKIPOLSKIFRANCAISDEUTSCHENGLISHČESKY ÚVODNÍ STRANA MORAVSKOSLEZSKY KRAJ ZLINSKY KRAJ OLOMOUCKY KRAJ JIHOMORAVSKY KRAJ PARDUBICKY KRAJ KRALOVEHRADECKY KRAJ LIBERECKY KRAJ VYSOCINA PRAHA STREDOCESKY KRAJ USTECKY KRAJ JIHOCESKY KRAJ PLZENSKY KRAJ KARLOVARSKY KRAJ FOLKLORNÍ SDRUZENÍ ČESKÉ REPUBLIKY CESKY ROZHLAS BESKYDY-VALASSKO SLEZSKA HARTA CZECH TOURISM
Úterý 19.03.2024
Vyhledávání
  Vyhledávací centrum
Rejstřík ČR
ZÁKLADNÍ INFORMACE
  Základní informace o ČR
Česká NEJ
Kraje ČR
Turistické regiony
Turistické oblasti
Města a obce
Euroregiony
Mikroregiony a sdružení
Pohádkové regiony
AKTUALITY A AKCE
  Aktuality
Databanka akcí
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
PRAHA SRDCE EVROPY
  Město PRAHA
Pražská informační centra
Kalendář akcí v Praze
Lázeňství
  Lázeňská zařízení
Zdravotní pojištění
Kongresová turistika
  Výstavy a výstaviště
Kongresová centra
Výstavnictví a propagace
Kongresy a konference
Veletrhy a výstavy
Turistika a volný čas
  Informační centra
Kultura a zábava
Památky UNESCO
Památky a architektura
Církevní památky
Hrady a zámky
Aktivní dovolená
Pěší turistika
Agroturistika
Cykloturistka
Vodní turistika a sporty
Vinařská turistika
Sport a relaxace
Klub českých turistů
Cestovní kanceláře
Folklor a tradice
  Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Příroda a její ochrana
  Biosférická rezervace UNESCO
Chráněná krajinná území
Přírodní zajímavosti
Jeskyně a propasti
Vrcholy, hřebeny, sedla
Fauna a flora
Naučné stezky
Ubytování a stravování
  Autokemp, kemp, tábořiště
Hotely, penziony
Chaty a chalupy
Rekreační areály
Další ubytování
Restaurace
Příjemné posezení
Gastronomické speciality
Obchod a služby
  Služby motoristům
Nákupní centra
PODPORA PODNIKÁNÍ
  Investiční příležitosti
Finanční sektor a pojištění
Nemovitosti na prodej
Průmyslová výroba
Potravinářská výroba
Království perníku

Historie obce Pavlov [ Historie (archivní dokument) ]

Označení Pavlova i připojených Lechovic je možno bez rozpaků vztahovat k osobním jménům Pavel a Lech. Na obecní pečeti měl Pavlov páva, což bylo asi inspirováno mylným výkladem názvu obce. Pavlov prošel s okolními vesnicemi poměrně složitým administrativně správním vývojem. Již roku 1850 byla k Pavlovu připojena do té doby samostatná ves Lechovice, která si však i nadále ponechala vlastní katastr. Roku 1960 byla takto integrována k Pavlovu i obec Svinov s osadou Zavadilkou, ale o třicet let později nebyly obě tyto lokality i s Lechovicemi uznávány ani za tzv. části obce, i když jsou stavebně výrazně odděleny. Od roku 1976 byly k Pavlovu připojeny dvě další dříve samostatné obce, a to Radnice a Veselí s osadou Vacetín. Tento územně správní sídelní konglomerát zaplňoval celý jihozápadní cíp okresu Šumperk, na jihu v sousedství okresu Olomouc a na západě zase okresu Svitavy (dříve Moravská Třebová), a to s celkovou rozlohou 2402 hektary, ale jen s 581 obyvateli a 168 domy podle sčítání v roce 1991.

Katastr původní obce Pavlov s osadou Lechovice měřil 648 hektarů. Pavlov byl založen v mírně kopcovité krajině na západ od údolí řeky Moravy a tzv. Mohelnické brázdy, tam, kde zasahují poslední severovýchodní výběžky Bouzovské vrchoviny na sever od řeky Třebůvky. Ves se střední nadmořskou výškou 347 m je místními komunikacemi spojena na východ přes Žádlovice s Lošticemi, na západě je v osadě Zavadilka možno pokračovat po silnici jednak k severovýchodu do Mohelnice, jednak k jihozápadu do údolí Třebůvky. Lechovice tvoří skupina domů kolem rybníka směrem na jih od Pavlova.

Pavlov i Lechovice stihl osud v podstatě zemědělských, poněkud odlehlých míst, jejichž velikost se v posledních stoletích pomalu snižovala. Přibližně uprostřed tohoto období, v roce 1900, měla celá obec 93 domů a 504 obyvatel, z toho v Lechovicích to bylo 174 osob. Zajímavá byla zdejší národnostní situace. Ještě v druhé polovině minulého století se téměř polovina obyvatel hlásila k německé obcovací řeči, ale již roku 1900 to byla jenom šestina a nakonec v roce 1930 se 420 zdejších usedlíků přihlásilo k Čechům a jenom 30 k Němcům. Vzhledem k této situaci i možnosti přesídlit do okolních německých vesnic klesl v roce 1950 počet obyvatel na 352 v 99 domech. Při posledním sčítání v roce 1991 sice celkově vzrostl počet občanů Pavlova na 397 osob, ale nesmíme zapomenout, že do tohoto počtu patřily v té době vedle Lechovic již i občané Svinova s osadou Zavadilkou.

Pavlov je uváděn roku 1355 u tehdejšího samostatného statku Líšnice. Tam původně patřily i sousední Lechovice s dvorem,'které jsou však krátce po první zmínce v roce 1490 uváděny jako pusté. Pavlov se tehdy i s Líšnicí dočasně dostal k Bouzovu. Lechovice byly někdy v 16. století obnoveny, a to dokonce jako samostatný statek s tvrzí, dvorem, pivovarem, později i lihovarem a ovčínem, a také se vsí Pavlovem, Radnicí a Lhotkou. Roku 1667 bylo v Lechovicích 24 usedlíků, z toho 7 nových, a 25 pustých usedlostí, v Pavlově pak 20 usedlíků, z toho 10 nových, a 13 pustých domů. I z toho je zřejmé, jak velice byly obě vsi zničeny za třicetileté války.

V držení Lechovic se v poměrně krátké době vystřídalo mnoho majitelů, až toto zboží roku 1717 koupili olomoučtí kartuziáni k panství Doubravice. Po zrušení tohoto řádu roku 1782 byly pozemky lechovického dvora rozparcelovány a zanikly i zdejší hospodářské podniky. Pavlov měl v roce 1834 41 domů a 369 obyvatel, Lechovice 36 domů a 227 obyvatel. Škola je uváděna u Pavlova již počátkem 19. století.
Obě vesnice zůstaly u doubravického dominia až do roku 1848, potom byly začleněny do soudního okresu Mohelnice a správního okresu Zábřeh. Byly to poměrně typické zemědělské lokality, výjimku tvořila jen těžba grafitu v okolí (viz Svinov). Pavlovská obecná škola byla původně tzv. utrakvistická, tj. učilo se zde podle potřeby česky i německy. Roku 1889 došlo k rozdělení na školu českou a německou, ale druhá z nich po roce 1918 zanikla. Také politické strany byly rozděleny podle národnosti, nejvíce voličů za první republiky získávaly česká strany agrární a lidová.

V letech 1938 až 1945 patřil Pavlov i s Lechovicemi k těm obcím na Lošticku, které nebyly začleněny do Sudet a zůstaly v ČSR, resp. v protektorátě Čechy a Morava. Určitá odlehlost těchto vesnic se po květnu 1945 ještě prohloubila. JZD v Lechovicích vzniklo již koncem roku 1950, potom následovalo JZD Pavlov a nakonec v roce 1957 JZD Radnice a Veselí; tato družstva vytvořila v roce 1960 celek, který se stal v roce 1974 součástí zemědělského družstva v Lošticích (v Lechovicích je velká husí farma). V roce 1991 byla v Pavlově základní škola nižšího stupně, ale jinak jenom jeden obchod a hostinec.

Na návrší nad řekou Třebůvkou se nachází hradisko Obersko, osídlené v pozdní fázi kultury lužické (8. až 6. stol. př. n. l.).

UMÍSTĚNÍ


AKTUALIZACE: Jana Holáňová (Beskydy-Valašsko, regionální agentura CR) org. 49, 04.08.2003 v 14:05 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
VELETRHY
FOLKLORNÍ AKCE A FESTIVALY
TURISTIKA